Uzman Erbaş nasıl olunur? Ne kadar maaş alır?

Uzman Erbaş nasıl olunur? Ne kadar maaş alır?

Genel, Sağlık Sigortası Eyl 15, 2022 Yorum Yok

Türk Silahlı Kuvvetleri yaklaşık 20-25 yıldır yılın belli dönemlerinde uzman erbaş istihdamı için kadro açmaktadır. Sözleşme karşılığı verilen bu kadrolara başvuru için mental ve fiziki olarak birçok şart bulunmaktadır. Askeri okullardan mezun olmayan kişiler için profesyonel askerliğe ilk adım sayılan uzman erbaşlık, uzman onbaşı ve uzman çavuş rütbelerinden oluşmaktadır. Uzman erbaş olma sürecini başarıyla tamamlamak isteyen adaylar öncelikle yazılı sınava başvurup daha sonra ön sağlık muayenesi, fiziki kabiliyet, yeterlilik testi ve son olarak da sözlü mülakat aşamalarını geçmelidir. Bu aşamaları geçen adaylar sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemlerine tabi tutulur. Uzman çavuş nasıl olunur diye merak edip yazılı uzman çavuşluk sınavına girmeyi düşünüyorsanız öncelikle TSK tarafından aşağıda belirtilen şartlara uygunluğunuzu gözden geçirmelisiniz. Bu şartlar başvuracağınız kuvvet birimine göre (Kara, Hava, Deniz ve Jandarma) ufak değişikler gösterebilir.

Uzman Çavuş Olmak İçin Gerekli Şartlar

1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
2) Müracaat tarihinde 26 yaşından gün almamış olmak
3) Askerlik hizmetinin 6. ayı ile terhis tarihinden itibaren üç yıl içerisinde başvuru yapmış olmak
4) Ortaokul, lise, yüksek okul veya dört yıllık fakülte mezunu olmak. (Bazı ilanlara özel olarak en az lise mezunu olmak şartı konabilir)
5) Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaş olarak görev yapmamış olmak ve askeri okullarda öğrenci iken okulla ilişiği kesilmemiş olmak.
6) Taksirli suçlardan ceza almamış olmak. Cezanın affa uğraması, zaman aşımına uğraması ya da para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş olması sizi uzman erbaş olmaktan men eder. Herhangi bir suçtan dolayı aldığınız ceza sabıka kaydınızdan mahkeme kararıyla çıkarılmış olsa dahi TSK nezdinde uzman erbaş olarak görev yapamazsınız. Bu durumlara soruşturma altında veya yargılanıyor olmak da dahildir.
7) TSK bünyesinde uzman erbaş olarak görev yapmak kişiler kurumun manevi kimliğe zarar verici, askerlik mesleğinin onur ve haysiyetiyle bağdaşmayan fiillerde bulunmuş olamaz. İllegal siyasi örgütlere mensup olup yıkıcı ve bölücü ideolojik görüşleri benimseyenler uzman erbaş olma hakkından mahrum bırakılır.
8) Halihazırda silah altında bulunan askerler, uzman erbaş kadrolarına başvurabilmek için birlik komutanları tarafından verilen nitelik belgesinde 80 veya altında not almamalıdır.

Sözleşmeli Er Boy Şartı ve Kilo Şartları

9) Uzman erbaş ya da yaygın tabirler sözleşmeli er olmak için Sözleşmeli Erbaş ve Er Yönetmeliği’nde belirtilen fiziksel özellikleri taşıyor olmanız gerekmektedir. 2016 yılı itibariyle 19 yaş üstü sözleşmeli er adayları için Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından belirlenen kilo sınırı 51 kg. boy sınırı ise 1.64 santimdir. Üst sınır ise boy 2.10 cm kilo ise 84 kg’dır.
Yani boyu 1.64 cm ile 2.10 cm aralığında olan kişi 51 kilo altında ya da 84 kilo üstünde olamaz.
Bu şartlar kuvvet komutanlıklarının verdiği sözleşmeli er alım ilanlarında ufak farklılıklar beyan edilmektedir.
Kendi durumunuzun uygunluğunu kontrol edebilmek için kuvvet komutanlıklarınca yayınlanan tablolara bakmanız gerekmektedir.

Uzman Erbaş nasıl olunur? Ne kadar maaş alır?

Uzman Erbaş Sınavı Nasıl Oluyor?

Yukarıda belirtilen şartları sağlayan kişiler uzman erbaş olmak için yazılı sınava başvurabilirler. Sözleşmeli er temini için yapılacak yazılı sınavlarla ilgili duyurulara kuvvet komutanlıklarının internet sitelerinden takip edebilirler. Sözleşmeli er sınav duyuruları takip için aşağıdaki bağlatıları kullanabilirsiniz.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı sözleşmeli er alım duyuruları: http://www.kkk.tsk.tr/PersonelTemin/Uzman.aspx
Hava Kuvvetleri Komutanlığı sözleşmeli er alım duyuruları: http://www.tekok.edu.tr/
DEniz Kuvvetleri Komutanlığı sözleşmeli er alım duyuruları: http://personeltemin.dzkk.tsk.tr/index.php
Jandarma Genel Komutanlığı sözleşmeli er alım duyuruları: https://www.jandarma.tsk.tr/personel/uzman_erbas.htm
Kılavuzlarda belirtilen tarihlerde internet üzerinden ön başvuru yaptıktan sonra işlem sonunda çıkan sayfanın mutlaka çıktısını alınız. Herhangi bir sorunda elinizdeki sayfayı göstererek başvurunuzun geçerli olduğunu kanıtlayabilirsiniz. Uzman çavuş sınavı nasıl oluyor diye merak edenlere sınav içeriğinden bahsedelim.  Uzman çavuş sınav soruları Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Millî Tarih, Millî Coğrafya, Matematik, Türkçe-Dil Bilgisi, Temel Vatandaşlık Bilgisi konularından çıkmakta ve en az 50 sorudan oluşmaktadır.. Bu sınavdan 100 üzerinden 70 ve üzeri alanlar başarılı sayılarak ön sağlık muayenesine alınırlar.

Uzman Erbaş Ön Sağlık Muayenesi

Yazılı sınavı geçen uzman erbaş adayları başvurduğu kuvvet komutanlığı tarafından ön sağlık muayenesinden geçirilirler. Uzman çavuş ya da uzman onbaşı adayları bu muayene esnasında daha önce belirtilen boy – kilo endeksindeki şartlara uyup uymadığına bakılır. Bu denetimde boy uzunluğunuz ayakkabısız olarak ölçülecektir. Kilo kontrolünüz ise eşofmanlı ya da spor şortu ile yapılacaktır.
Boy ve kilo denetiminin dışında uzman erbaş adaylarının dış görünüşü değerlendirilmektedir. Bir asker adayı dış görünüş olarak kusursuz yani prezantabl olmalıdır. Omurgada eğrilik, göğüs kafesinden çöküklük, yüzünde ve ya vücudunun herhangi bir yerinde yara, ameliyat ya da jilet izi bulunanlar elenirler. Bunlar dışında göz sağlığınız ağız ve çene sağlığınız da değerlendirme kriterleri arasındadır. Ön sağlık muayenesinden olumlu rapor alanlar Fiziki kabiliyet yeterlilik testine girmeye hak kazanırlar.

Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Testi

Sözleşmeli er yani profesyonel asker adayları fiziki olarak yeterli olduğunu kanıtlamak zorundadır. Bunun için TSK standartlarıyla belirtilen koşullarda 1500 m. koşu, sınav, mekik testine girerler. fiziki kabiliyet değerlendirme testi (FKDT) denilen bu teste giren adaylar sağlık durumunun bu faaliyetleri yapmaya elverişli olduğunu kabul etmiş sayılırlar.
Fiziki kabiliyet değerlendirme testi (FKDT) için adaylardan yanlarında eşofman, şort ve spor ayakkabısı ile girmelidirler. Adaylardan spor kıyafetlerini kendileri getirmeleri istenebilir.
Fiziki kabiliyet değerlendirme testinde başarılı sayılmak için puanlarının ortalamasının 50 ya da üzeri olması gerekmektedir. Bu oranlar başvurduğunuz kuvvet komutanlığı tarafından değiştirilebilir.

Fiziki kabiliyet değerlendirme testinde başarılı olan adaylar son olarak sözlü mülakat aşamasına geçebilirler. Sözlü mülakatın ardından; yazılı sınav notunun %70’i FKDT test notunun %15’i mülakat puanının %15’i alınarak elde edilen ortalama 70 üstü olanlar başarılı sayılır. Adaylar sağlık raporu ve güvenlik soruşturması aşamalarından geçerek 5 aylık bir eğitim sürecine girerler. Bu eğitimde ait olduğu sınıf ve askerlik mesleğinin temellerini öğrenirler. Nihayetinde sözleşmeli erlik kapsamında uzman onbaşı ya da uzman çavuş rütbesiyle kıtalarına atanırlar.

Sözleşmeli Er Maaşları Ne Kadar?

Gerekli aşamaları geçerek TSK bünyesinde sözleşmeli er olarak görev yapacak aday birkaç kere sözleşme imzalamaktadır. İlk sözleşmede 1-4 yıl arasında görev yapmayı kabul eder. İkinci sözleşmede ise görev süresi 1 yıldan az 3 yıldan fazla olamaz. Toplamda görev yapacağı süre 7 yıldır. 7 yılın sonunda 6191 sayılı Kanun gereği kamuda memur olarak görevlendirilirler. Sözleşmeli er maaşları görev süresi ve yerine göre değişiklik göstermektedir. İnternetteki tabloda sözleşmeli er ne kadar maaş alır görebilirsiniz.

Yorum Yok

Yorum Yap