Maden mühendisliği, bazı yöntemleri kullanarak maden yerlerinin bulunması, kazılar sonucu bu madenlerin çıkarılması, değişik bazı metotlar kullanılarak cevherlerin işlenmesi alanlarında faaliyet gösteren oldukça popüler bir mühendislik koludur. Hemen hemen her endüstri alanına ham madde sağlayan bu maden mühendisliği alanı, sanayi sektörünün en temel yapı taşını oluşturur.
Global düzeyde en eski ve de en köklü alanlardan biri olan bu maden sektörü, sürekli olarak kendini yenileyen ve de geliştirerek genişleten bir dinamiğe sahip olması ile her çağda insan için güzide mesleklerden biri olmuştur. Günümüzde hemen hemen her üniversite bünyesi dahilinde var olan Maden Mühendisliği Bölümü; lisans programı 4 yıl olup, 3 tane temel dal üzerine şekillenmiş bir temel eğitim modelini uygulamaktadır. Bu dallar ise Endüstriyel Ham madde Üretim Teknolojisi ya da Maden Mekanizasyonu, Teknolojisi ya da Maden İşletmeciliğidir.
Devlette Maden Mühendisliği Maaşı
Kamuda ki hizmetlere bakacak olur isek maden mühendisliği maaşları, diğer özel sektör ile ciddi oranda farklılıklar göstermiyor. Kadrolu olan mühendisler için ortalama olarak 12400 TL ya da 14500 TL arasında bir maaş almak mümkün. Geçici olan danışmanlık hizmetleri de veren mühendisler için ise bu maaşlar ortalama 6000 TL’den başlayarak 8500 TL’ye kadar değişebiliyor. Jeotermal kaynaklar ya da doğal mineralli su alanlarında da hizmet veren bazı mühendisler ise 8000 TL ya da 10000 TL arasında bir maaş alıyor. Ayrıca tüm bu maaş oranlarına bu yıl belli kriterler de göz önüne alınarak yaklaşık %23 oranında bir zam durumu bekleniyor.
Yorum Yok