Aile Hekimi Ne İş Yapar?

Aile Hekimi Ne İş Yapar?

Genel, Sağlık Sigortası Eyl 15, 2022 Yorum Yok

Aile hekimi, tüm aile bireylerinin sağlık bakım ve kontrolünü sağlayan uzmanlaşmış doktorlardır. Aile hekimi, bireyler üzerinde ayrım yapmadan çocuktan yetişkin aile bireylerine kadar hastaların tıbbi sorunları ile ilgilenir.

Aile hekimi, nüfus veya olanakların az olduğu küçük, kırsal topluluklarda özellikle yer almaktadır. Bununla birlikte, aile hekimleri kentsel bölgelerde de hizmet sağlar. Hastaların, ikametgah merkezine göre en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirme yapılır.

Bir Aile Hekimi ne yapar?

Aile hekimi, sorumlu olduğu hastalarına tıbbi sorunlar karşısında değerlendirme yapar, hastalara doğru teşhis koyar ve en iyi tedavi yöntemini izler. Birçok konuda alan bilgisine sahip olan aile hekimleri, eğer hastanın durumu acil ve hekimin uzmanlık alanı dışında ise uygun bir uzmana yönlendirir.

Aile hekimleri hastalarına, herhangi bir hastalık belirtisi olmasa bile bakım için ziyaret yapabilir. Ayrıca çocuklar için büyüme ve gelişim durumlarını, yetişkinlerin kilo sorunlarını, kolesterol testleri ve kan test ölçümleri gibi rutin aylık ve yıllık testleri yapabilir. Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri sunarak hastalarına gerekli zamanlarda aşı yapma yetkisine de sahiptir. Kısacası bir kişi hastalıkla ve bir sağlık sorunu ile karşılaştığında başvuracağı ilk doktor aile hekimidir. 

Bazı aile hekimleri, gebe bir kadının hamilelik süresi boyunca her adımına katılır ve yardımda bulunabilir. Bebek söz konusu olduğunda ise düzenli olarak kontrolünü sağlar ve gerekli bilgileri anne ile paylaşır. Aile hekimi bir ailede bulunan bireylerin hastalıklarını her yönünü ile kontrol eder ve süreci yakından takip etmesi beklenir.

Bir Aile Hekiminin çalışma yeri nasıldır?

Aile hekimleri genellikle hastanelerde veya özel muayenehanelerde çalışır. İşyerlerinde sadece hastalarla ilgilenmez aynı çalışma ortamında bulunan diğer tıp uzmanları, sağlık çalışanları, hemşireler, ofis çalışanları ile de ilgilenir. Ayrıca bazı aile hekimleri üniversitelerde profesör olarak çalışabilir bazıları ise hükümet veya kar amacı gütmeyen kuruluşlarla çalışabilmektedir.

Aile hekimleri, nüfus ve yerleşme bakımından kırsal ortamlarda hizmet vermek için kendi işlerini kurabilirler bu durum kentsel ortamlarda daha farklı olmaktadır ve iş bakımından daha yoğun çalışma durumları gerektirebilir. Aile hekimlerinin çalışma günleri standart beş günlüktür, mesai saatleri ise ortalama haftada kırk saat olarak tanımlanmaktadır.

Yorum Yok

Yorum Yap