Acil Yardım Uzmanı nedir?
Acil yardım gerektiren durumlarda veya afetlerde her türlü desteği sağlayan personeldir.
Acil Yardım Uzmanı ne iş yapar?
Bu personeller gerektiğinde donatıldığı sağlık bilgileriyle yaralılara müdahale edebilirler. Genel itibari ile yetişen personeller acil yardım durumlarında bilgi, beceri ve uygun teçhizat ile olaya müdahale edip en kısa sürede hayatın normale dönmesini sağlamaktadırlar. Eğer acil yardım durumları veya afetler olmazsa bu sürede ilgili kuruluşlarda örgütlenme, planlanma, eğitim, tatbikat gerçekleştirme ve yardımların örgütlenmesinde faaliyet yürütebilirler.
Acil Yardım Uzmanı nasıl olunur?
Bu ünvanı alıp mesleği yerine getirmek için ilgili üniversitelerin Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü’nü 4 yıllık bir sürede bitirmeniz gerekmektedir.
Acil Yardım Uzmanı kişisel özellikleri nasıl olmalı?
Bu meslekte kendini yetiştirmek isteyen kişilerin özelliklerinden ilki insanlara yardım etmeyi sevmesi gerekmektedir. İnsanlarla etkili ve olumlu bir şekilde iletişim kurabilmeli. Hızlı düşünüp ve karar alıp uygulayabilmelidir. Tabi ki olay anlarında paniğe kapılmayan bireyler olmalıdır.
Acil Yardım Uzmanı dersleri ve eğitim süreleri nasıldır?
Ünvanı elde edebilmek için ilgilimi bölümün eğitim süresi 4 yıllıktır. Bu 4 müfredat içinde emel Afet Bilgisi, Anatomi, Histoloji, Psikoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Acil Hasta Bakımı, Fizyoloji gibi derslerin eğitimi alınmaktadır. Eğitimin 3. ve 4. yılında mesleğe yönelik olan derslerin sayısı artmaktadır. Eğitim son senesi olan 4. müfredat tamamen uygulamalı derslere ayrılmıştır.
Acil Yardım Uzmanı sosyal statüler ve ünvanları nedir?
Bu programın sonucunda mezun olan öğrencilere verilen ünvan “Acil Yardım Uzmanı ve Afet Yöneticisi” olacaktır. Ayrıca itfaiye gibi alanlarda “Şef” olarak sosyal statü kazanabilirler.
Acil Yardım Uzmanı iş olanakları nasıldır?
Özellikle ülkemizde hem acil yardım durumları hemde afet olayları hiç kesilmeden devam etmektedir. Her geçen gün tedbirsizler arttığından bu olayların sayısı son yıllarda daha fazla bir artış grafiğine sahip oluyor. Bu sebeple olayların çözümü için Acil Yardım Uzmanı’na ihtiyaç vardır. Personelin isteğine göre ister özel kurumlarda isterse kamuda istihdam mevcuttur.
Acil Yardım Uzmanı tahmini maaşları nedir?
Kendisini yetiştiren personele göre değişiklik göstereceği gibi çalıştığı kuruma göre de bu maaş birimi değişiklik gösterecektir. KPSS ile kamuda iş imkanı bulmuş bir personeli baz alırsan 13.000 TL gibi maaş alma imkanı vardır.
Acil Yardım Uzmanı için önerilen kurslar var mı?
İlgili personelin mesleği ile ilgili her türlü kurs imkanından faydalanıp sertifika alması hem kendisi için yararlı hemde mesleki bilgi kaynağı için faydalı olacaktır.
Yorum Yok